Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Lapsen vatsakipu on otettava tosissaan, vaikka vain harvoin taustalta löytyy vakava sairaus

Lapsista noin 10–15 prosenttia potee toistuvia ja elämää häiritseviä vatsakipuja. Lääkärikeskus Ikiomassa vastaanottava lääketieteen tohtori, lastentauteihin erikoistuva lääkäri Ilari Kuitunen vastaa kysymyksiin lasten vatsakivusta.

Lapsista noin 10–15 prosenttia potee toistuvia ja elämää häiritseviä vatsakipuja. Tyypillisesti niitä ilmenee leikki- ja kouluikäisillä lapsilla. Useimmiten taustalta ei löydy vakavaa sairautta, mutta lasta häiritsevä kipu on aina otettava tosissaan. Lääkärikeskus Ikiomassa vastaanottava lääketieteen tohtori, lastentauteihin erikoistuva lääkäri Ilari Kuitunen vastaa kysymyksiin lasten vatsakivusta.

 

Mitkä ovat tyypillisimmät syyt leikki- ja kouluikäisten vatsakipuihin?

Tyypillisimmät syyt ovat pienten lasten ummetus, toiminnalliset vatsavaivat, laktoosi-intoleranssi, allergiat, närästys ja refluksioireilu. Lisäksi leikki-ikäisiltä löytyy myös keliakiaa ja tulehduksellisia suolistosairauksia. Kouluikäisillä vatsavaivoissa lisääntyvät myös psykogeeniset syyt verrattuna alle kouluikäisiin. 

 

Milloin lapsen vatsakivut ja -oireet on syytä tutkituttaa lääkärillä? 

Lääkäriin on syytä hakeutua viimeistään, kun kivut ovat arkea haittaavia. Selviä oireita, jonka vuoksi hakeutua lääkäriin, ovat myös jatkuva ripulointi, pitkittynyt ummetus ja tuhriminen. Mikäli ulosteessa on verta, on myös syytä hakeutua lääkärin arvioon.

 

Aikuisten vatsaa vaivaavat laktoosi-intoleranssi ja keliakia ovat mahdollisia myös lapsilla. Kuinka yleisiä ne ovat lapsilla? Jos epäilee näitä lapsellaan, miten olisi hyvä toimia – lääkäriin vai omatekoiselle dieetille? 

Laktoosi-intoleranssi on Suomessa yleistä. Laktoosi-intoleranssia epäiltäessä helpointa on karsia ruokavalio lapselta laktoosittomaksi ja seurata, helpottaako tämä epäiltyihin oireisiin. Laktoosi-intoleranssiin voidaan käyttää verikoettakin, mutta tämä ei ole hyödyllistä yleensä ja tieto intoleranssista pohjautuukin sen sijaan eliminaatiokokeiluun ja sen vasteeseen. 

Keliakiaa sairastaa arviolta noin 1 % lapsiväestöstä. Keliakiaa epäiltäessä on äärimmäisen tärkeää, että gluteenitonta ruokavaliota ei aloiteta ennen kuin asianmukaiset diagnostiset selvitykset on tehty. Keliakian diagnostiikassa käytetään nykyisin verikokeita eli mitataan transglutaminaasivasta-aineita ja jos ne ovat tarpeeksi koholla, voidaan diagnoosi tehdä verinäytteiden perusteella suoraan ilman tähystystä. Epäselvissä tilanteissa, joissa vasta-aineet ovat lievästi koholla, tehdään tähystys, jossa haetaan ohutsuolesta koepaloja, joista keliakiaa arvioidaan. Kun diagnoosi on tehty, on hoitona tiukka gluteeniton ruokavalio. 


 

Voivatko psyykkiset syyt, kuten jännitys, aiheuttaa vatsaoireita? Voiko näitä ”psyykkisiä syitä” erottaa ”elimellisistä” syistä?

Psyykkiset syyt näkyvät vastaanotoilla myös vatsakipuina. Erottaminen selvästi elimellisistä syistä pohjautuu lääkärin haastatteluun ja tarvittaessa muiden sairauksien poissulkemiseen verikokein ja mahdollisin muin tutkimuksin. Yksi mahdollinen asia, mistä voi saada vinkkiä vatsakivun mahdollisesta psyykkisestä syystä on se, että kipu esiintyy vain koulupäivinä ja viikonloppuisin ja loma-aikoina vatsaoireita ei ole.


 

Jos lapsen vatsa kipeytyy yllättäen ja äkillisesti, mitä syitä voi olla taustalla? Voiko äkillistä kipua seurata kotona ja milloin on tarpeen lähteä lääkäriin?

Lasten äkillisen vatsakivun tekijöissä on ikäkohtaista vaihtelua. Leikki- ja kouluikäisillä tyypillisiä syitä äkillisille vatsakivuille ovat umpilisäkkeentulehdus, vatsatauti, ummetus ja epäspesifi vatsakipu (kipu, jolle ei löydy selvää syytä). Päivystyksellistä arviota tarvitaan, kun vatsakipu on poikkeavan voimakasta ja pahenee. Kotona kivun seuraaminen on turvallista, jos lapsen yleisvointi pysyy hyvänä ja kipulääkitys auttaa selvästi kipuun. Mikäli epäilee lapsella akuuttia hoitoa vaativaa vaivaa, on hyvä olla yhteydessä päivystysapuun numerossa 116117. Leikki- ja kouluikäisten tyypillisiä välitöntä hoitoa vaativia syitä ovat mm. umpilisäkkeen tulehdus, tyrävaivat ja pojilla kivesten kiertymä. Ummetus voi myös aiheuttaa lapselle vatsakipuja. Mitkä ovat parhaat kotikonstit sen hoitoon? 

Ummetus on alitunnistettu vaiva lasten vatsakipujen taustalla. Ummetuksen kotihoidon tärkeimmät kulmakivet ovat riittävän kuitupitoinen ruokavalio ja riittävä nesteiden määrä juomisessa. Jos lapsella on voimakas ummetustaipumus, on hyvä rajoittaa maidon määrää ja suosia juomana vettä. Kotona voi kokeilla esimerkiksi luumua ummetuksen hoidossa. Apteekin valmisteista makrogolivalmisteet (esim. Pegorion ja Movicol jr) ovat hyviä vaihtoehtoja ummetuksen itsehoitoon. Lapsen suolen olisi hyvä toimia joka päivä ja ulosteen olisi hyvä olla pehmeää koostumukseltaan ja ulostamisen ei tulisi koskea lasta. 


Voiko lapsen vatsavaivoja ehkäistä jotenkin? Onko tarpeen esimerkiksi välttää tai suosia joitain tiettyjä ruoka-aineita tai voiko muuten elintavoilla vaikuttaa lapsen vatsavaivoihin?

Paras vatsavaivojen ehkäisy lapsilla on säännöllinen kuitupitoinen ja monipuolinen ruokavalio. Lisäksi säännöllinen liikunta auttaa myös suolentoimintaan. Maitohappovalmisteiden käytöllä ei ole näytetty olevan vatsakipuja ehkäiseviä vaikutuksia. Lisäksi on syytä muistaa, että esimerkiksi xylitolivalmisteiden runsas käyttö voi aiheuttaa lapselle jatkuvia vatsaoireita. 
 


Mietityttääkö lapsen vatsavaivat? Varaa aika Lääkärikeskus Ikiomaan asiantuntijalle, p. 015 321 320 tai verkossa tai Ikioma-mobiilisovelluksessa.

Ajankohtaista asiaa terveydestä

Kuulo voi heikentyä monesta syystä

Ikiomassa vastaanottava korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jyrki Kaukonen kertoo, mitä syitä kuulon alenemisen taustalla voi olla ja miten omasta kuulosta kannattaa pitää huolta. Lue lisää